Święto Chleba rozpocznie się o godzinie 11 uroczystą mszą świętą w kościele z Rogowa z oprawą Zespołu Ludowego Bolechowiczanie. Następnie barwny korowód, prowadzony przez Zespół Pieśni i Tańca Skokotliwi, przejdzie do Dworu z Suchedniowa, gdzie odbędzie się widowisko „Okrężne”, zainspirowane utworem Józefa Korzeniowskiego.
O godzinie 14 obok domu z Wąchocka odbędzie się pokaz obrzędowy „Wyzwoliny Kosiarza” w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich Kowalanki. Panie przygotują także poczęstunek dla publiczności. Będzie można spróbować takich smakołyków jak kasza pęczak ze skwarkami, chleb z masłem, twaróg ze szczypiorkiem, kawa zbożowa na zimno (nalewana z kanki) i ciasto drożdżowe.
Z kolei o godzinie 15 przy zabytkowym wiatraku z Dębna zaprezentowana zostanie opowieść o młynarstwie i demonologii ludowej związanej z młynami wietrznymi.
Oprócz tego, w zagrodzie ze Szczepanowic odbywać się będą pokazy mielenia zboża w żarnach, młócenia cepem oraz młócenia zboża zabytkową młocarnią szerokomłotną napędzaną silnikiem elektrycznym, a obok chałupy pokazana zostanie wystawa maszyn i urządzeń rolniczych. Podczas wydarzenia uczniowie Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach, którzy są laureatami konkursu „Zboża najwyższej jakości. Powrót do zbóż pradawnych” będą częstować uczestników chlebem, a w sali etnograficznej w Ośmioraku (sektor dworsko-folwarczny) będzie można spróbować podpłomyków i chleba oraz spotkać się z Małgorzatą Pawlik, autorką książki „Jak ziarno staje się chlebem”.
Nie zabraknie również muzyki ludowej. Na scenie wystąpią: Zespół Ludowy Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Wincentowianie, Zespół Pieśni i Tańca Małogoszcz, Zespół Pieśni i Tańca Łopuszno, Serca Belna oraz uczniowie Niepublicznej Szkoły Muzycznej I Stopnia Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.
Impreza potrwa do godziny 18.
Źródło: Muzeum Wsi Kieleckiej














