Wtorek, 27 października 2020 - Iwony, Noemi, Szymona

Jak ucztowano w dawnych wiekach A A A

Piątek, 31 maja 2019 Autor: Edyta Ruszkowska
Od 4 czerwca do 29 września 2019 roku w Dawnym Pałacu Biskupów Krakowskich w Kielcach będzie prezentowana wystawa "O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach".
Bogaty, suto zastawiony stół, stanowił przez wieki ideał szczęścia dla większości ludzi. Wydawane przy wielu okazjach uczty stawały się okazją do zaprezentowania splendoru domu i jego zasobności. Obfitość i kunsztowność podawania potraw oraz okazałość i wytworność zastawy były cechami charakterystycznymi XVII, XVIII i XIX-wiecznych biesiad pańskich. Ważne były nie tylko wymyślne i wykwintne dania, ale również sposób, w jaki je serwowano. Nawet, gdy przeminął barok, bogaty i zadziwiający swą różnorodnością stół pozostał charakterystycznym elementem szlacheckiej gościnności. Zastawa stołowa była oznaką prestiżu i bogactwa gospodarzy niezależnie od tego, czy była złota, srebrna czy też krucha porcelanowa lub szklana. Uczty miały wprawiać ich uczestników w podziw i zachwyt.

Nadrzędnym celem wystawy jest wywołanie takich emocji u tych, którzy przekroczą jej próg. Ekspozycja przybliży zwiedzającym różnorodne dziedziny rzemiosła artystycznego poprzez pokazanie szerokiej gamy przedmiotów pojawiających się w ówczesnej jadalni i kuchni. Wśród eksponowanych zabytków znajdą się naczynia z ceramiki (porcelany i fajansu), szkła, metalu (srebra, cyny, miedzi), a także tkaniny i meble, które mogły służyć biesiadującym. Ich formy i przeznaczenie ewoluowały pod wpływem tendencji w sztukach plastycznych wraz ze zmianami obyczajów obowiązujących przy stole i rozwojem sztuki kulinarnej. Znaczną część ekspozycji stanowią kielichy, puchary, szklanice służące do wznoszenia toastów tak charakterystycznych dla sarmackiego ucztowania. Uwagę zwracają także zachowane fragmenty serwisów, a szczególnie XIX-wieczny tzw. Serwis ptaszkowy z Miśni składający się z ponad 70 elementów. Obok przedmiotów zbytku, używanych na pokaz, aby podkreślić bogactwo, znaczenie i pozycję społeczną właściciela, zostaną przedstawione również nieco skromniejsze naczynia, z których korzystano na co dzień, zarówno w szlacheckich jadalniach, jak i kuchniach. Aby stworzyć pełniejszy obraz dawnej obyczajowości, obok naczyń służących do przygotowywania i serwowania wytwornych posiłków, zostaną pokazane pierwsze polskie książki kucharskie  – w tym najstarsze polskie wydanie dzieła Stanisława Czernieckiego  Compendium ferculorum albo zebranie potraw z 1682 r. – wraz z kuriozalnymi dla współczesnego odbiorcy przepisami.


Wystawa będzie prezentowana w Dawnym Pałacu Biskupów Krakowskich. Pojawi się na niej kilkaset zabytków użyczonych z kilkunastu polskich muzeów.

Źródło: MNKi
Fot. Małgorzata Stępnik

KOMUNIKAT Muzeum Narodowego w Kielcach

Muzeum Narodowe w Kielcach wydało dziś w komunikat dotyczący zasad funkcjonowania placówki w...

Festiwal "Nad Wierną Rzeką" on-line

Dom Kultury w Małogoszczu informuje, że ze względu na pandemię COVID-19 kolejny etap przesłuchań...

Konkurs na logo

Młodzieżowy Sejmik Województwa Świętokrzyskiego przy współpracy z
Kancelarią Sejmiku Urzędu...

Przyroda i rekreacja w obiektywie

Geopark Kielce i Geopark Świętokrzyski zapraszają do uczestnictwa w konkursie fotograficznym...

Międzynarodowy Dzień Seniora w WDK

Dla miłośników senior SHOW, prezentujemy relację filmowa z uroczystych występów oraz wręczenia...

"Góralska Hora" na zakończenie lata

Muzyczną gwiazdą folkowego zakończenia lata była kapela "Góralska Hora". Oprócz góralskiej muzyki...

„Gwałtu, co się dzieje!” A. Fredry w Osieku

W minioną niedzielę 11 października Teatr Poezji i Piosenki Biłgorajskiego Centrum Kultury...

„Jak za dawnych lat” w WDK

Wojewódzki Dom Kultury w Kielcach inauguruje w najbliższą niedzielę 4 października cykl koncertów...

Powered by Actualizer & Heuristic
Copyright © 2014 by PIK KIELCE
Licznik odwiedzin: 44 626 638
Polityka prywatności | Mapa strony

Cookies

Ta strona korzysta z cookies, które instalowane są w Twojej przeglądarce, więcej informacji w Polityce Prywatności