Do konkursu napłynęło łącznie 330 zgłoszeń, z których jury wyłoniło po trzech laureatów w każdej z pięciu kategorii: kiszonki z warzyw i owoców, zupy, potrawy jarskie – danie główne, potrawy z drobiu i ryb – danie główne, potrawy świąteczne.
W kategorii dań jarskich najlepsze okazały się „grycoki”, czyli pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. "Grycoki" to danie z wieloletnią tradycją, które "Kowalanki" serwują przy okazji wielu lokalnych wydarzeń, dożynek, jarmarków i konkursów kulinarnych. "Grycoki" zdobyły 46,17 punktów, zajmując pierwsze miejsce na 58 zgłoszonych w tej kategorii potraw.
Do konkursu zgłoszono również kilka innych potraw z powiatu kieleckiego. W kategorii kiszonki z warzyw i owoców na trzecim miejscu znalazł się zakwas buraczany, zgłoszony przez KGW „Radlinianki”. To samo koło zgłosiło również zupę prawdziwkową z łazankami, która w kategorii zup znalazła się na piątym miejscu.
Źródło: Starostwo Powiatowe w Kielcach