Środa, 25 kwietnia 2018 - Jarosława, Marka, Wiki

III Świętokrzyski Festiwal Smaków A A A

Wtorek, 24 kwietnia 2018 Autor: Edyta Ruszkowska
Muzeum Wsi Kieleckiej zaprasza w dniach 28 i 29 kwietnia do Parku Etnograficznego w Tokarni na Świętokrzyski Festiwal Smaków.
- Podczas ubiegłorocznego Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków Park Etnograficzny w Tokarni odwiedziło 13 tysięcy osób. Mamy nadzieję, że w tym roku będzie podobnie.  Podczas festiwalu zaprezentuje się stu wystawców z potrawami regionalnymi. Będą to między innymi: grycoki z kaszą, pigoły nadziewane mięsem, czulent po chmielnicku, gęsie mazidło, smarowidło bielińskie, parowańce w sosie oraz gomułki z Kowali - mówi dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej Mariusz Masny. - My również, jako Muzeum wsi Kieleckiej, przygotowujemy wypiek podpłomyków połączony z degustacją. Dla turystów uruchomiona będzie specjalna linia autobusowa "T", dowożąca pasażerów z Kielc do Tokarni.

W sobotę o godzinie 14.00 rozpocznie się konkurs kulinarny "20 potraw na 20-lecie województwa świętokrzyskiego", w niedzielę będzie można obserwować zmagania profesjonalnych szefów kuchni podczas konkursu "Świętokrzyski Mistrz Kuchni". Podczas tegorocznej edycji konkursu do kulinarnych zmagań staną kucharze profesjonaliści, amatorzy i juniorzy – uczniowie świętokrzyskich szkół gastronomicznych. Uczestnicy będą przyrządzać regionalne potrawy według oryginalnych i wypracowanych przez siebie receptur. Najlepsze z nich zostaną wybrane i nagrodzone przez jury konkursu - uznanych Mistrzów Kuchni.

- Dwa tysiące porcji rozdanych zostanie gościom, którzy w tym dniu odwiedzą skansen w Tokarni. O tytuł Świętokrzyskiego Mistrza Kuchni będą walczyć kucharze, podczas organizowanych mistrzostw Polski - mówi Stanisław Wróbel, redaktor naczelny Echa Dnia, które jest współorganizatorem Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków.

Imprezę oprawią muzyką ludową zespoły pieśni i tańca z regionu świętokrzyskiego: Zespół Pieśni i Tańca Domu Kultury w Małogoszczu, Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka, Zespół Pieśni i Tańca Morawica, Zespół Dziecięcy Niedźwiadki, Kapela Świętokrzyska, Kapela Ponidzie Maćka Sobonia, Kapela i Zespół Śpiewaczy Rykoszyn oraz Kamil Połonek. Na stoiskach w skansenie zaprezentują się producenci regionalnych przysmaków oraz rękodzielnicy i twórcy ludowi.

Odsłonięcie "Ławeczek Jerzego Kapuścińskiego"

Pamięć o Jerzym Kapuścińskim – jednym z największych miłośników województwa świętokrzyskiego na...

Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich

W 1995 roku na wniosek rządu Hiszpanii i Międzynarodowej Unii Wydawców 23 kwietnia został...

Scyzoryki 2018

Ruszyła dziesiąta edycja Festiwalu Scyzoryki, a tym samym zgłoszenia do jubileuszowej edycji 2018...

Prosto z garnka

Muzeum Dialogu Kultur w Kielcach zaprasza na spotkanie autorskie i promocję książki "Prosto z...

Malujemy pisanki

Ze Świętami Wielkanocnymi od wieków związana jest tradycja zdobienia jajek. Najstarsze pisanki -...

PIK i UJK rozpoczynają współpracę!

Platforma Informacji Kulturalnej województwa świętokrzyskiego rozpoczyna współpracę z kolejną...

Międzynarodowy Dzień Teatru

Co roku z okazji Międzynarodowego Dnia Teatru, który przypada 27 marca, odbywają się różnorodne...

PIK i „Echo Dnia” rozpoczynają współpracę!

Miło nam poinformować, że Platforma Informacji Kulturalnej województwa świętokrzyskiego...

Powered by Actualizer & Heuristic
Copyright © 2014 by PIK KIELCE
Licznik odwiedzin: 29 856 078
Polityka prywatności | Mapa strony

Cookies

Ta strona korzysta z cookies, które instalowane są w Twojej przeglądarce, więcej informacji w Polityce Prywatności