Dziedzictwa”. Czas po odzyskaniu niepodległości był dla Polaków
czasem budowania i wzmacniania wspólnoty narodowej przy jednoczesnym
dzieleniu się bogactwem wielu nacji, religii i kultur rozwijających
się wcześniej w trzech zaborach. Doskonałym przykładem tego bogactwa
kulturowego są tradycje kulinarne, które odgrywały niebagatelną
rolę w pielęgnowaniu obyczajów Polaków i tworzeniu wspólnoty rodzin
i przyjaciół biesiadujących ze sobą.
Wykład będzie dotyczył zasad i dobrych manier przy stole, a także
wydarzeń towarzyskich związanych z przyjmowaniem gości, wspólnymi
biesiadami i ich rodzajami. Będzie okazją do porównania zmian w
odniesieniu do tradycji XIX-wiecznej.
Liczba miejsc ograniczona. Obowiązują maseczki.
O godz. 13:00 rozpocznie się turniej „Smakowite dziedzictwo” w którym zawodnicy zmierzą się z tematyką kulinarną dotycząca kuchni polskiej
w okresie XVII–XVIII wieku. Oprawę plastyczną stanowić będą plansze
nawiązujące tematyką do polskich tradycji kulinarnych.
Zawodnicy zmierzą się z tematyką kulinarną dotyczącą kuchni polskiej w
okresie XVII i XVIII wieku, m.in. z takimi zagadnieniami jak: książki kucharskie,
potrawy królujące na polskich stołach, wpływy kuchni włoskiej i francuskiej,
zastawa stołowa, czas ucztowania, co zostało z tamtych lat…
Zwycięzcy otrzymają nagrody książkowe. Zawodnicy będą przyjmowani
na zapisy. Liczba miejsc ograniczona. Obowiązują maseczki.